Blysyrabatteriernas Nackdelar

Blysyrabatterier har funnits med oss länge och används fortfarande idag. Nedan beskriver vi i några punkter några av de stora nackdelarna med blysyrabatterier.

Användbar kapacitet

För blysyrabatterier är normen att bara använda 30 - 50 procent av den nominella kapaciteten för typiska "Deep Cycle" -batterier. Detta innebär att en 600 Ah batteribank i praktiken endast ger ca 300 Ah verklig kapacitet.

Om du tömmer batterierna mer än så kommer livslängden att drastiskt förkortas.

Blysyrabatteriernas nackdelar

Begränsad livslängd

Även om du är försiktig med att aldrig tömma blysyrabatterierna på för mycket energi, kommer även de bästa djupcykelblybatterierna vara god för 500-1000 cykler. Används batteribanken ofta kan det innebära att dina batterier kan behöva bytas ut efter mindre än två års användning.

Blysyrabatteriernas nackdelar

Långsam och ineffektiv laddning

De slutliga 20 procenten av blysyrabatteriets kapacitet kan inte “snabbladdas”. De första 80 procenten kan "Bulk Laddas" av en smart snabb trestegsladdare  (särskilt AGM-batterier kan hantera en hög bulk laddningsström), men sedan börjar "Absorptions" -fasen och laddningsströmmen sjunker dramatiskt. Detta innebär att de slutliga 20 procenten av laddningen kan ta 80 procent av tiden.

Det är inte ett problem om du laddar över natten, men det är rätt besvärligt att låta din generator gå i timmar (vilket kan vara ett ganska bullrigt och dyrt sätt). Om du är beroende av solenergi och solen går ner innan de sista 20 procenten har laddats upp, blir batterierna aldrig blir fulladdade. Att de sista procenten i blysyrabatterierna inte laddas blir i praktiken ett problem, eftersom batterier som inte laddas till maximal kapacitet regelbundet åldras väldigt snabbt.

Bortkastad energi

Förutom ganska stora förluster av att ladda batterierna med en generator har blysyrabatterier ett annat effektivitetsproblem - de tappar så mycket som 15 procent av den energin som uppstår av den dåliga laddningseffektivitet som blysyrebatterierna har. Om du laddar 100 ampere, kan du bara lagra ca 85 amp timmar. Detta kan vara särskilt frustrerande när du laddar med solenergi, när du försöker pressa ut så mycket effektivitet ur varje cell som möjligt innan solen går ner eller blir täckt av moln.

Peukert's förluster

Ju snabbare du laddar ur ett blybatteri av vilken typ som helst, desto mindre energi kan du få ut ur det. Denna effekt kan beräknas genom att tillämpa Peukert's lag (uppkallad efter den tyska forskaren W. Peukert), och i praktiken innebär detta att höga strömbelastningar som elmotorer, luftkonditionering, mikrovågsugn eller en induktionshäll kan resultera i att en blysyrebatteribank faktiskt kan leverera så lite som 60 procent av sin normala kapacitet. Detta är en enorm kapacitetsförlust när du behöver den mest.

Ett AGM-batteri klassat för 100Ah vid C / 20 kommer att ge 30Ah användbar kapacitet när det laddas ur på en timme som 30Ah = 100Ah x 50 procent DoD x 60 procent (Peukert-förluster).

Blysyrabatteriernas nackdelar

Placeringsfrågor

Översvämmade blybatterier släpper ut skadlig surgas medan de laddas och måste finnas i en förseglad batterilåda som är ventilerad till utsidan. De måste också förvaras upprätt för att undvika batterisyraspill.

AGM-batterier har inte dessa begränsningar och kan placeras i oventilerade områden - även i ditt bostadsutrymme. Detta är en av anledningarna till att AGM-batterier har blivit så populära bland marina applikationer

Underhållskrav

Blysyrabatterier måste regelbundet fyllas på med destillerat vatten, vilket kan vara en besvärligt om dina batterifack är svåråtkomliga.

    AGM och gelceller är dock underhållsfria. Att de är underhållsfria har dock en nackdel - ett översvämmat cellbatteri som av misstag är överladdat kan ofta räddas genom att byta ut vattnet som kokade vid överladdning. Ett gel eller AGM-batteri som är överladdat förstörs ofta oåterkalleligt.

    Spänningsfall

    Ett fulladdat 12-volts blybatteri startar runt 12,8 volt, men när batteriet används sjunker spänningen stadigt. Sjunker spänningen under 12 volt har batteriet fortfarande har 35 procent av den totala återstående kapaciteten, men en del elektronik kan sluta att fungera med mindre än 12 volts matning. 

    Storlek och vikt

    Ett typiskt 8D-batteri som vanligtvis används för stora batteribanker är 20,5 ″ x 10,5 ″ x 9,5 ″. För att välja ett specifikt 8D-exempel väger Trojans 8D-AGM 167 kg och ger bara 230 Ah total kapacitet - vilket ger dig 115 verkligen användbara Ah, och bara 70 Ah för applikationer med hög urladdning!

    Om du planerar för att vara självförsörjande med en husbil eller en segelbåt med batterier en längre period bör du ha minst fyra 8D-enheter, eller så många som åtta. Det är MYCKET vikt som kan påverka din bränsleekonomi.

    Om du dessutom har begränsat utrymme för batterier kommer detta begränsa din totala kapacitet.

    Kommentera

    Alla kommentarer granskas innan publicering